Velké V - Co to vlastně znamená, když se řekne "veganský" produkt?

25.12.2022, Meri (překlad Nina)

Veganský, cruelty-free, eko, přírodní – všichni tyto pojmy známe. Všechny tyto aspekty jsou stejně důležité, ale stále spousta z nás nezná jejich skutečný význam. Veganství je pojem, o kterém bychom mohli hovořit pěkně dlouhou chvíli už jen proto, že všechny naše produky jsou veganské! Chceme vám proto povědět do detailu, co vše jsme udělali pro to, aby naše produkty mohly být označeny za veganské a co vlastně znamená to "velké V" ve vztahu k našim produktům. Pojďme spolu zbořit všechny mýty okolo veganské vlasové kosmetiky!

1 kopiejpg

Začněme tedy od začátku: co přesně je veganská kosmetika? Tento pojem se vztahuje na produkty, které neobsahují žádné živočišné složky, ani složky z živočichů získávané. Těmtito složkami jsou například keratin, kolagen, lanolin nebo včelí vosk. Pokud jste se někdy setkali s pojmem "hedvábně hladké vlasy", lze tohoto efektu dosáhnout například přidáním hedvábného proteinu do vlasové péče.

Složky živočišného původu mohou být v kosmetickém průmyslu používány díky jejich pečujícím a obnovujícícm vlastnostem anebo za účelem změny konzistence produktu. Ale nejsou nevyhnutelně důležité a existují alternativy.

 

Rozhohli jsme se být veganskou značkou

Produkty jsou veganské, pokud jsou všechny jejich složky rostlinného nebo syntetického původu. Všechny naše inovované produkty jsou zcela veganské. Ano, všechny produkty řad Four Reasons Orifinal, Four Reasons Professional, Four Reasons No Nothing, Four Reasons Color Mask, Four Reasons Nature a Four Reasons Takeaway Color. Věděli jste, že testování kosmetiky na zvířatech je ve všech zemích EU zakázané od roku 2009? Proto ani my netestujeme naše produkty nebo jejich složky na zvířatech.

Dříve některé naše produkty obsahovaly hydrolizovaný keratin, hydrolizovaný hedvábný protein a lanolin. Keratin a lanolin se získávají z vlny, hydrolizovaný hedvábný protein je získáván z kokonů larev bource morušového. V roce 2018 jsme si dali za cíl, aby všechny naše produkty byly veganské. V roce 2020 jsme přestali používat složky živočišného původu! Od té doby jsme čistě veganskou značkou!

 

Jak poznáte, že je produkt veganský?

Označení produktů nápisem "vegan" je dobrovolné a na trhu existuje mnoho produktů, které veganské jsou, ačkoliv tak nejsou na obalu označené. Výrobci také mohou prokázat, že jsou jejich produkty veganské předložením certifikací. Ty jsou ale také zcela dobrovolné. Všechny inovované produkty Four Reasons jsou označené sloganem BTW, I’m vegan nebo 100% vegan. Tím vám dáváme jistotu, že produkty skutečně veganské jsou.

 

Je na čase se poprat s mýty!

Okolo veganské kosmetiky existuje nejspíš mnoho nevyjasněných otázek a rozporuplností. Jelikož chceme, aby bylo toto téma vo nejvíce srozumitelné, rozhodli jsme se pověnovat čtyřem běžným omylům vztahujícím se k veganským vlasovým produktům. Po jejich přečtení můžete s čistým svědomím jít na nákup vlasové kosmetiky a vybrat si produkty, které jsou doopravdy veganské!

 

#1 Veganská vlasová kosmetika je vždy přírodního původu (hádejte znova)

Bez ohledu na to, co si myslíte, vegan není synonymem přírodní kosmetiky. Veganské produkty totiž mohou obsahovat také syntetické složky. Na druhou stranu, přírodní kosmetika není vždy veganská, jelikož přírodní kosmetika často obsahuje složky živočišného původu, jako včelí vosk nebo med. Takže buďte při nákupu opatrní, především pokud hledáte veganské produkty!

Například, některé certifikace zaručují, že je výrobní proces produktu standardizován, a že lze  při výrobě produktu použít pouze ingredience, které splňují standardy dané cetifikace. Takové certifikace zahrnují, například, certifikáty přírodní kosmetiky Ecocert®. Naší produktové řadě Four Reasons Nature product byla vydána certifikace Ecocert® Cosmos Natural, která zaručuje přírodní původ složek a šetrnost balení i výroby k životnímu prostředí. 

 

#2 Vegan a cruelty free jsou jedno a to samé (no, to si nemyslíme)

Veganské složky nejsou synonymem cruelty free. Na to nesmíme zapomínat. Označení "vegan" se vztahuje na původ složek, Naopak "cruelty free" se vztahuje na testování a procesy vývoje produktu. Naštěstí, zákony EU zakazují testování kosmeticých složek na zvířatech již v roce 2009!

 

#3 Veganská vlasová kosmetika je automaticky šetrná k životnímu prostředí (kéž by)

To určitě není pravda, ale naštěstí to pravda být MŮŽE. Například, všechny produkty Four Reasons jsou udržitelné a zároveň i vegan. Používáme recyklované plasty nebo bioplasty, kdykoliv je to moon. Například, plastové balení produktů Four Reasons No nothing a Original jsou zcela vyrobeny z bioplastu ze třtinového cukru.

Při výrobě vlasové kosmetiky je tedy zcela možné být vegan a zároveň brát v potaz ochranu životního prostředí, ačkoliv je tento aspekt zcela dobrovolný. Když se ale někdo zeptá, můžeme zvednout ruku.


 

#4 Veganské produkty nejsou tak účinné jako ostatní produkty (brečíme smíchy)

Odpověď je jasná. Pokud jste vyzkoušeli například Four Reasons Original Ultra Moisture Treatment nebo Four Reasons Professional Root Booster, můžete vše sami.

1 kopiejpg